Majalah Saji & hiasan meja beradap

To all brides to be, tentu ramai yang sibuk dan tercari-cari menu apa yang nak disajikan masa majlis kahwin nanti kan? Mungkin ada juga yang memikir-mikir santapan apa yang paling sesuai untuk meja beradap @ mempelai. Well the good news is Majalah Saji bulan ini (Disember 2010) mungkin ada jawapan kepada persoalan anda!



Dalam keluaran kali ni dengan tema "Jemput Makan Kenduri" ada menampilkan 70 resipi santapan mempelai. Haaa...bukan sahaja idea hidangan apa malah terus didatangkan dengan resipinya sekali tau! Antaranya resipi istimewa dari Kuzie Catering iaitu 'Ketam Sambal Berlado Mekar Sejambak'! Class gitu. Nanti aku nak try kalau tak sedap siap pakcik Kuzie! Huhuhu....

Macam-macam lah yang menarik di dalamnya. Dan semuanya bersangkut paut dengan majlis kenduri. If uols nak tau haruslah beli sendiri ok! Hehehe.....

Dan di sini ada idea untuk hiasan meja pengantin @ makan beradab. Biasanya kita tengok meja pengantin dihiasi bunga-bunga dan riben. Yang kreatif sedikit guna lilin, potpuri dan gambar. Terpulanglah kan. Asalkan jangan terlalu crowded dan semak mata memandang. Selain itu, mungkin anda boleh menggunakan ukiran buah-buahan sebagai hiasan meja pengantin seperti gambar di bawah ini.



Eh eh it's me la! Hahaha...... Cantik x? Maybe we should take a look at clearer picture......


cantik kan?

Haaa...macam tak percaya pulak gambar masuk magazine. Thanx to mama yang inform kan benda ni. Masuk sipi-sipi pun oklah kan. Tumpang glamour gitu...hiksss..... Anyway sesiapa yang berkenan nak jadikan ukiran buah ni sebagai hiasan meja pengantin bolehla mendapatkan perkhidmatan ini dari ZT CARVE. Selain itu, mereka juga ada menyediakan perkhidmatan lain seperti pakej pulut kuning dan lauk pauk pengantin. For more pictures of ukiran buah boleh lawati website mereka. Taip je ZT CARVE. Confirm jumpa!


Eh Uols, lepas abis kenduri jangan tak makan lak buah-buah ni. Membazir nanti! Heee.... Ok, itu je edisi untuk hari ini. Sekian, terima kasih!

Am i preg...?

Emotionally unstable. Probably because of the work loads. Students pula dah start register, meaning that by next week mesti dah kena start lecture. Kalau tak, syllabus tak sempat catch up lak. Sudahlah tu by end of next February I am suppose to further my study. Alhamdulillah, already received the offer letter from the university. Kursus BTN pun baru jer lepas pergi. My dean pun dah agree to let me further the study. All the documentations are ready and already submitted to the Unit Cuti Belajar. Now, tengah tunggu meeting di peringkat Universiti and KPT untuk scholarship. Hopefully, everything when well even though there are certain people yang cakap impossible boleh settle dalam waktu yang singkat. I know. Kalau nak buat visa pun it takes time. But, I just leave it to Allah. He knows what is the best for me. So, I just pray....

Disebabkan stress, hormon pun unstable juga. My period has been delayed for 10 days. I tak fikir pun I pregnant because 'we plan' at the moment. Reasons of planning? That part i'll story for another time. Tapi, i tak dala makan pil perancang ke apa. Just planning the date since my period memang normally on time. Tapi, this time terlebih-lebih lewatnya. I did the UCT and as expected the result is negative. But, somehow deep inside my heart i'm hoping that i'm pregnant! Heh! If i really am pregnant, i wonder what mama gonna say... Will she be happy as the other parents always be or the other way around ??? I'm pretty sure she'll be happy but with extra extra worries....... Yelah if betul2 pregnant, nanti first delivery kat negara orang without parents and families kan to look around...I'm sure every single mom will get worries too..

Owh Allah...what should i do? Help me!

Kerja-Bulan Madu di Awana

Salam semua!

Lama betul tak menjenguk ke sini. Semuanya gara-gara berkursus dari 23 November lepas sehingga lah 13 Disember yang lalu. Penat sesangat. Sebab weekend pun kerja juga! Anyway, saya mengambi kesempatan ini untuk mengucapkan selamat pengantin baru kepada blogger2 yang telah selamat bernikah dari November lalu sehingga lah kini. Sorry, couldn't make it to ur wedding and sorry tak sempat pun nak drop even a single comment dekat blog uols... Blog ni pun dah jadi sunyi sepi....sob sob sob....

Walaupun sibuk berkursus tapi hari-hari terakhir berkursus or should I call it outstation (OS) sangat best. Kenapa? Sebab I and hubby dapat menginap di Awana, Kijal yang sangat best!!! Kira pakej yang majikan I bagi ni macam honeymoon la pula. Kebetulan, sejak dari nikah hari tu we all belum ber'honeymoon' ke mana-mana lagi kecuali di bilik...hikhikhik....

Actually datang atas tugasan kerja. Tapi, nak dijadikan cerita kerjanya cuma sehari the rest tu in and out. Maka, kesempatan yang ada digunakan untuk bermesra-mesra lah. Hahaha..... Oh bilik yang I stay kat Awana adalah standard superior room. Oklah since I the only staff perempuan saja yang terlibat dengan kerja OS ni. So, I bawa sekali my hubby. Bilik besar dan ada bath tub untuk kami mandi bersama @siul Selain dari tu mestilah free breakfast setiap hari untuk 2 orang yang sangat the best. The food is variety. Dari nasi lemak, bihun sup, bubur ke roti bakar, beef steak, keju, all the salad, dan macam-macam lagi yang tak mampu disenarai di sini termasuklah pencuci mulut yang best! Memang kami melantak sepuas-puasnya. So, tengahari kenyang dan skip lunch! Agaknya berat I dah naik jadi 46kg kot? Haha....

Okay, layankanlah gambar-gambar ini. Tak banyak sangat pun since I tak suka bergambar...Hehehe...dan tak suka sangat nak mengekspos diri sendiri di khalayak ramai...heee... And of course la gambar-gambar yang diambil mempunyai aksi luar biasa yang tidak boleh dipaparkan kepada umum. Heh!

Untuk bakal-bakal pengantin baru yang nak berhoneymoon, I rasa Awana, Kijal ni bagus juga. Besides, dia ada Golf park and also SPA. And walaupun Kemamam tak da banyak tempat menarik tapi still boleh menonton wayang di TGV di Mesra Mall yang tak jauh dari sini. Juga mengambil masa 2 jam perjalanan ke KT. Dan juga berhampiran dengan Kuantan. So, banyak juga tempat yang boleh dilawati. Selain itu, pihak hotel pun ada menyediakan activiti2 tertentu untuk semua pengunjung dengan harga yang bersesuaian. So kawan-kawan, jomlah cuti-cuti Malaysia dan support ekonomi negara sendiri dari melancong ke negara luar. Malaysia pun apa kurangnya kan?!

Tema Majlis Pink-Hijau

Lama tak berupdate. Al maklum sibuk dengan kerja setiap hari manakala hujung minggu sibuk dengan suami. Biasalah bila dah berkahwin komitmen besar dan banyak. Kekadang berbalah antara kerja dan rumahtangga. Memandangkan bertemu suami hanya hujung minggu jadi, hujung minggu hanyalah untuk suami. Say no to work unless memang dah keluar surat arahan suruh bekerja memang tak dapat nak buat apa lah. Dah namanya makan gaji kan! Mujur suami memahami.

Cuti sekolah bakal tiba. Memang meriah dengan jemputan kahwin sana sini. Memang banyak undangan yang tak dapat pergi kerana jarak yang memisahkan. Anyway untuk semua yang bakal berkahwin, didoakan selamat, dipermudahkan segala urusan dan berbahgia selamanya.

Bila sebut tentang kahwin selalu orang tanya apa tema majlis anda. Rasanya pengantin zaman sekarang banyak tema dan kombinasi warna yang luar biasa pilihannya. Sesuai dengan trend la kot. Saya sendiri dulu memilih tema hijau-pink. Pada mulanya dianggap janggal oleh keluarga. Tapi, dah saya berkeras jua. Maka, inilah hasilnya....



Well, lain orang lain tastenya. Apa pun ikut kesukaan masing-masing lah kan. Bagi saya, tema warna hijau-pink ni sweet. Umpama pokok yang berbunga. Hijau pada daunnya dan pink pada bunganya. Jadi apa nak janggalnya kan? Heh!

Kalau berpacaran

Itu hari saya ada cakap...

"Lepas kahwin kulit wajah terasa lembut, licin dan gebu!":girl_11:

Tak sangka encik suami pun kata begitu. Nak tahu rahsianya?

Tak perlu bersolek tebal-tebal. Tak perlu lumur losyen dan bagai. Hanya dengan menjaga pergaulan sebelum bernikah!

Ini komen yang saya terima dari Siti NorFatihah, "Kulit halus mulus sbb seri pengantin! bila kita tak pernah disentuh oleh lelaki, sekali dpt sentuhan pertama dari suami sendiri, hormon dlm badan dikeluarkan menyebabkan kulit berseri2.. tu sbb ada makcik2 tua yg pandai tengok 'air muka' katanya.. "

I think she's right! So, marilah sama-sama kita menjaga pergaulan dan batas-batas aurat sebelum kamu berkahwin dengan si dia. Lelaki yang baik pasti akan menjaga maruah gadisnya.

Untuk kamu-kamu yang sedang berpacaran di luar sana. Saya dedikasikan lagu ini buat kamu semua. Mudah-mudahan kita beroleh manafaatnya di samping rentak lagu yang catchy ni. Kali pertama dengar sudah jatuh hati!

video

Sebulan sudah kahwin!

Pejam celik, pejam celik....

Hari ini 18 Oktober. Beerti sebulan sudah daku bergelar isteri. Macam tak percaya rasanya. Seakan baru kenal erti cinta! Baru mula nak berkasih. Rasa malu? Yep! tak usah kata la...masih lagi menebal di jiwa... huhuhu....

Beginilah agaknya bila bercinta sesudah kahwin. Walaupun tak pergi honeymoon ke Bali, ke Krabi atau ke mana sahaja tempat romantis di bumi ini sekalipun tapi kami tetap ber'honeymoon'. Dan pastinya tempoh honeymoon ini akan lama kerana masing-masing baru nak kenal in and out. Tapi, andai diizin Allah, kami ada jua merancang untuk ke Langkawi. Harapnya sebelum kami berangkat ke Ausie awal tahun depan. Oh ya! Ke Ausie itu akan menjadi honeymoon kami yang terpanjang. 3 tahun beb!

Sepanjang tempoh sebulan ni baru 2 kali sahaja sempat memasak untuk Hubby. Apa nak buat, bila terpaksa berjauhan. Hujung minggu sajalah bertemu. Terasa betapa singkatnya waktu. Serius saya tak lah pandai mana memasak! Kalau masak pakai santan lagi out. Haha... Tapi, untuk tempoh 2 kali memasak ni hubby puji. Sedap katanya, macam dekat kedai. Pandai sahaja dia nak ambil hati saya kan? Tapi, lauk habis licin. Kira ok jugalah tu. But I still need to improve my skill. Next time, nak dengar pujian 'sedap mengalahkan kedai makan'! Baru ummmphh! Hehehe... Give me some time ok. I know, I need to learn a lot of things....

Hidup berumahtangga ni sangat manis. Walaupun ada juga masam kelatnya. Tapi, bila suami isteri saling bertolak ansur dan berkomunikasi, InsyaAllah akan moleklah kapal berlayar. Dan hidup berumahtangga ni mengajar saya erti perkongsian. Perkongsian jiwa, susah, senang, suka duka.....semuanya lah....

Oh, sangat merindui dirinya kini. Cepatlah hujung minggu.........:puteh_29:

Outdoor Photoshoot

Outdoor session a.k.a Post Wedding!

Walaupun saya dan dia pemalu tapi kami tetap mahu!@malu Kata orang kenangan seumur hidup sebelum kulit berkedut dan perut memboyot... hehehe....

Yalah, nak buat pre-wedding shoot macam tak kena aje. Sebab masa tu tiada ikatan yang sah lagi. Nak pegang-pegang, HARAM. Nak keluar berdua boleh jadi fitnah. Jadi, yang paling tepat dan terbaik adalah Post wedding shoot atau Outdoor session (after the wedding of course!). Sorry, untuk sesiapa yang terasa. Tapi, yang haram tetap haram. Yang dosa tetap dosa. Hukum tetap hukum. Selagi bukan namanya suami-isteri tak ada sebab atau pasport untuk kamu melangkaui batas dan sempadan yang sudah ditetapkan oleh syariat! (Peringatan untuk diri sendiri jua serta zuriat keturunan ku).

Okay, back to the story, the outdoor session was held at Pulau Warisan, Kuala Terengganu. Pulau Warisan ni baru saja diwujudkan kat belakang area Kampun Cina which is near by Hotel Seri Malaysia, KT. Kawasan tersebut baru saja ditambak. Asalnya laut. Memang nice view!

Tanpa membuang masa, layankan sajalah aksi-aksi yang sopan berikut. Hehehe.... Aksi-aksi manja dan mengedik hanya untuk simpanan pengantin saja. Hehehe... Tak banyak yang dapat di'upload' tapi cukuplah untuk menjamu mata.

And again, time ni saya tak make up pun. Haha... Biarlah natural beauty gitu. Bukan muka plastik. Hikhikhik....








OP @ majlis KT: Abg Mie.

Abg Mie nie biasa jadi jurukamera bagi pihak istana. Memang sudah berpengalaman gitu. Gambar sangat berkualiti. Harga?? Haha...again rezeki kami. Semua below RM1k. 2 album siap edit, 3 dvd unlimited pictures, short video dan 3D piccas. Wow! Hehehe... Highly recommended! (Tapi, special price ni hanya untuk limited person macam kami) Hikhikhik.... Sebab biasa-biasa RM 1k and above lah. But, still murah compare to KL punya rate. Furthermore, sekarang banyak sangat tukang-tukang photographer yang tak pro tapi caj mak oiii.... Kualiti gambar pun kureng gitu... Huhuhu.... Lagi satu Abg Mie ni pantas buat kerja gitu. Tak sampai 2 minggu I dah boleh dapat album dan cd2 nya sekali. Amazing kan? Memang class lah!

The wedding dress

Salam!

Entry hari ini adalah untuk review the wedding dress.

Untuk makluman kawan-kawan, I have one and only wedding dress! Memang saya plan untuk memakai pakaian akad nikah yang sekali arung dengan majlis. Malas nak bertukar-tukar persalinan. Oleh sebab itu saya telah menempah sepersalinan putih yang dikacuk antara jubah dan juga dress.

Taraaa....inilah rupa penuhnya....(klik untuk tumbesaran)



Dress ini simple aje but so sweet. Hasil sentuhan seorang pereka baru yang bernama Najib Salman. Thank you Najib! Saya jumpa dia masa dekat Gathering blog B2B yang diadakan pada awal tahun ini. Beliau adalah rakan kepada Puan Ann. Ann-Ash yang recommend kan beliau. Memang puas hati. Dan harga pun sangat affordable. Tidaklah melampau-lampau. Memang tidak sia-sia kepercayaan yang diberikan kepada beliau. Mana-mana B2B yang berminat nak dapat khidmat dan nasihat beliau adalah sangat dialu-alukan!

Kerana terlalu sukakan baju ini. Saya pakai masa majlis kat sebelah suami untuk sesi outdoor photoshoot! Serius kalo boleh nak recycle aje masa majlis belah suami. Parents pun tak kisah! Saya lagi tak kesah. Simple dan sempoi kan saya ni? Heeee.... Tapi, saya sewa baju lain. Warna putih juga.

Tentu ramai yang tak percaya kalau saya kata baju persalinan untuk majlis sebelah hubby, saya hanya menyewa sehari sebelum majlis! Hehehe.... I'm sure kalau B2B yang lain mesti dah tempah or sewa awal-awal. Dan saya langsung tak risau kalau tak ada baju. Sebab saya suka sangat kalau dapat pakai baju nikah saya yang sweet tu. Thank you Najib! But, again baju yang saya sewa kat majlis Terengganu ni pun tak perlu bayar apa-apa. Setelah dipulangkan semula (tanpa pembayaran deposit pada awalnya) tuannya kata FOC! Wahhh.....inilah rezeki namanya!

Majlis kat Terengganulah paling sempoi sekali. Maksud saya, saya tak kalut nak tempah baju or MUA. Memang saya tak make up langsung. Cuma berbedak dan ber'lip ice' aje. Hehe! But I'm happy! Hubby cakap dia suka tengok wajah asli saya! Natural beauty gitu.... Hikhik.... Tapi, satu perubahan besar yang saya perasan pada diri saya adalah: sehari selepas kahwin rasa kulit wajah sangat lembut dan mulus gitu. Tak sangka hubby pun cakap hal yang sama juga! Kawan-kawan yang dah kahwin, you all ada rasa gitu tak?

Inilah wajahku yang tanpa 'make up' itu. Juga baju sewa yang free tu. Sempoi jer kan? Masa ni baru pas bersiap. Sempat juga bergambar dengan hubby sebelum majlis bermula. Tapi, line tenet tak clear, so 2 keping ni jer sempat post. InsyaAllah akan diupdate lagi nanti...



Alhamdulillah semua pun dah selamat. Mudah-mudahan diberkatiNya. Ameen!

psst: Agak-agak ada B2B yang lagi sempoi dari aku tak?@adil

Mini Pelamin & Akad Nikah

Fuhh...hari ini baru dapat bernafas sedikit lega. Pun begitu masih banyak lagi urusan yang perlu disegarakan. Mencuri-curi masa untuk mengupdate blog.. (boleh gitu..huhu)

Semalam sangat seronok! Telah dimaklumkan bahawa official photographer untuk majlis sebelah suami sudah siap!@rayaYang pasti album dan cd sudah selamat di tangan suami tercinta. Tak sabar nak tunggu hujung minggu untuk melihatnya. Buat pengetahuan kawan-kawan saya ni weekend wife. Saya di Kelantan, suami di Terengganu, hujung minggu baru kami ketemu, aduhai membuaklah rasa rindu!@cinta

Apa yang lebih mengujakan, di majlis sebelah kekanda suami ni lah kami berpeluang membuat sesi penggambaran di luar majlis. Acehh... Idaman setiap pasangan gitu untuk buat sesi outdoor. Saya juga tidak ketinggalan untuk merakam satu-satunya kenangan terindah ini. Cepat betul En Mie ni proses. Dan suami baru sahaja memberitahu yang gambar-gambar sangat cantik! @sengihnampakgigi (perasan2). Tak sabar nak tunggu dijemput hubby hari Khamis ni. Bolehlah melihat sendiri dan feel feel gitu...Acehhh....

Sementara menunggu gambar dari para official photographer ayuh kita layankan gambar yang berjaya di 'capture' oleh my lovely cousin dan juga beberapa jurukamera yang tak bertauliah. Kerana usaha merekalah saya dapat berkongsi dengan anda semua!

Tadaaa...... Inilah dia pelamin yang ditaja khas dari Dina Halim Bridal Boutique. Macam selebriti pula kan ada taja-taja nih. Yang sebenarnya ini merupakan hadiah yang saya terima setelah memenangi tempat pertama dalam contest yang dianjurkan oleh Butik Pengantin Dina Halim. Dan hadiahnya ialah sebuah mini pelamin. Nak tahu apa contestnya? Boleh rujuk sini!

Thanks Kak Nadia & suami serta khususnya buat pihak Dina Halim di atas hadiah yang sungguh bermakna ini. Jimat you! Tak payah sewa pelamin lagi. Tambahan pula majlis idaman saya adalah ringkas dan simple without sanding-sanding apatah lagi renjis-merenjis yang tak ada dalam kitab Quran ni. Just pelamin untuk bergambar dengan keluarga dan sebagai kenang-kenangan!

Gambar ini pula right after diijab qabulkan. Syukur, alhamdulillah dengan sekali lafaz ku menjadi zaujahmu.


Bersenda gurau di atas pelamin untuk menghilangkan getaran dan debaran yang tak sudah. Sentuhan dan ciuman pertama dari mu membuat denyutan jantungku seperti berhenti! Serius kawan-kawan, time nie tak tahu nak posing macam mana. Disuruh bertentangan mata pun kami malu-malu. Sebab panahan matanya terlalu menusuk kalbu. Hehehe.... Mungkin ini yang dikatakan hikmah menjaga perhubungan sebelum berkahwin? Sangatlah membahagiakan, mempesonakan juga mendebarkan.....Hahaha.....

Dan sebelum saya berhenti di sini, berikut adalah 2 pose yang dipaksa oleh cousin. But, I love both pictures very much! Haa ini hasil sentuhan beliau sendiri yang juga merangkap jurugambar peribadi. Layankan saja ya aksi-aksi malu-malu kucing mahu ni ya...@gatai



Akhirnya sah bergelar sang isteri!

Alhamdulillah, akhirnya kami selamat bersatu sebagai suami dan isteri. Indahnya hidup berdua. Indahnya bercinta di alam rumahtangga. Setiap sentuhan menggetar sukma. Setiap lirikan mata mengundang debar di jiwa. Setiap senyuman terpatri di minda. Oh, aku sudah mabuk cinta!

Terima kasih buat SK, Asna dan Amy yang telah berkesempatan bertandang ke majlis kecil kami. Segala kekurangan mohon di maafi.

InsyaAllah andai ada kesempatan nanti saya akan upload gambar-gambar di hari bahagia kami. Terima kasih jua buat pihak Dina Halim di atas hadiah mini pelamin yang indah berseri. Semuanya akan di review kelak apabila urusan-urusan di sini beres! Saya amat butuh masa.

Sehari selepas majlis di rumah suami, saya sudah mula bertugas sedang suami masih lagi cuti seminggu! Sudah lah tuh first day bekerja sampai 7ptg. Belum masuk OT di malam hari....@sengihnampakgigi Second and third day kerja out station. Mujur area sini-sini aje. Kalau tak ada yang merana. Penat you all! Hari Sabtu pun kena kerja. Dunia blogging terpaksa dilupakan seketika...adusss.... Maaf pada semua yang menanti.

Akhir-akhir terakhir sebagai si dara sunti

@oeye OMG! Lagi 12 hari okeh.... Sangat berdebar-debar. I dunno why.... Macam rasa tak bersedia pun ada. Apa tak nya, hari tu mama call kata door gift untuk kanak-kanak tak ada lagi..

@pening Sudahlah tu I'm still stuck here at Kelantan! Lepas satu, dua kerja I dapat. Lepas dua, tiga kerja saya dapat! Macam nak pengsan you all! Semalam the whole day meeting sampai pecah kepala. From 8 am till 7 pm! Yang best tuh I siap dapat kerja baru lagi which is to be submitted tomorrow and also on my Wedding day!!!!!!!!! @tensyen

Serabut! Serious serabut. My friend cakap mata I dah lebam....uuuuu....sedih! Jerawat manja pun keluar sana sini...sadis! Luckily, this time dia keluar dekat area bawah dagu dan leher so tak la nampak sangat. Every night I sapu minyak zaitun, alhamdulillah beransur pulih.

To tell u all the truth, I tak sempat pun pergi spa. Not even once! @sad Tak tau la berseri ke tak I ni di hari pernikahan... Kalau nak pergi sekarang macam tak sesuai dah. I'm so depressed! Besok nak raya, petang tu baru balik KL. Mujur masih ada tiket flight. Kebanyakan dah sold out! Hopefully raya ke 3 or 4, I sempat lah pergi buat manicure and pedicure juga mandi bunga ka mandi buih ka apa-apa lah! Or paling kurang pun ber'spa' di rumah sendiri... Huhuhu....

The only good thing yang happen pun, I reduce my weight from 50kgs to 45 kgs... Yep! 45kgs adalah berat saya masa sekolah menengah..... Huhu....

I just wanna look pretty on my wedding day! I just wanna look pretty in front of him, my future habibi....@doa

Esok mula di privatekan!

Salam merdeka untuk semua teman blogger!

Starting form tomorrow until 25 September my blog will close for private reading only!

Why?
Sebab my beloved fiance request it. But I won't stop blogging for sure! So for those, yang still wanna keep in touch and updated with my latest story please give me your email address ok? I will add you. Thank you girls!

Oh, one more thing, I'm still opening the Wedding Invitation. So sesiapa yang sudi boleh la emailkan saya address rumah. Ada beberapa nama sudah diterima. Thank you sebab sudi nak bertandang ke majlis saya yang kecil ni. Hope to see u all okay!

My email:
syazee83@yahoo.com
zainur1925@gmail.com

~Meng'update' blog di office. Aihh cuti-cuti pun terpkasa kerja you all. Lots of work need to be done before the long break!

Jemputan Perkahwinan *sticky entry*

Sticky Entry! Please scroll down for the latest update. Thank You!


Salam,

Kawan-kawan, saya tahu saya banyak berhutang cerita dengan kalian. Apa nak buat, sibuk tahap gaban. Beginilah kehidupan seorang pensyarah. Tambahan pula saya bakal bercuti panjang jadi terpaksalah pulun membuat nota dan melajukan pembelajaran supaya dapat bercuti dengan gembira pada hari bahgia tu.
:puteh_19:
Kawan-kawan, memandangkan waktu yang semakin singkat maka saya ingin mengambil kesempatan yang terluang ini untuk menjemput semua kawan-kawan blogger ke majlis walimah saya nanti yang akan berlangsung pada 18 September 2010. Kawan-kawan yang sudi hadir atau berkenan menerima undangan saya yang biasa-biasa ni bolehlah meningkalkan alamat di ruangan komen atau email saja kepada saya di syazee83@yahoo.com atau zainur1925@gmail.com.

Saya amat berbesar hati untuk mengundang semua rakan-rakan blogger dan sangatlah gembira jika ada yang sudi hadir. Sekian dahulu dari saya.

Please save the date!

Overall W-Checklist

My overall W-checklist

Akad nikah ceremony
* Kursus kahwin
* Ujian HIV
* Borang nikah
* Pelamin nikah- sponsored by Dina Halim

Hantaran untuk BJ
* Cincin
* Baju kemeja & perfume
* Kasut
* Sejadah & tafsir
* Dompet & belt
* Fruits- sponsored by aunt
* Sireh junjung

Outfits
* My lovely dress
* tudung
* veil
* kasut
* aksesori
* M.U.A

Others
* The catering
* Photographer
* Door gifts
* Bunga pahar
* Rosette
* The bedroom set + aircond
* The guest book
* The wedding invitation
* Banting-FOC
* Henna

Almost done! Only few things left unsettle. I need a second photographer for my Wedding day. Dah ada pilihan cuma belum berkesempatan untuk book him lagi since been busy. Hopefully, tak ada orang lain potong jalan. Haha.... *Encik kalau baca ni please save the date for me okay. I just need to book u officially je...please...please* Haha...boleh tak gitu?@jelir

As for fruits, sireh junjung & henna haruslah menunggu sehari sebelum hari kejadian. Actually barang hantaran pun tak hias lagi. Tapi, bekas, bunga dulang and etc semua dah ready. Nanti balik raya baru saya nak start menghias. Awal-awal nanti berhabuk pula kan?

Cuma apa yang saya risaukan sekarang ialah tak berkesempatan untuk memanjakan diri di spa. Saya tak tahu kat area Pengkalan Chepa and Kota Bahru ni mana SPA yang terbaik, termurah dan terbest. Heh! Setakat ni saya hanya men'spa' kan diri di rumah. But I still need to do manicure and pedicure since main tangan kaki ni macam apa ntah! Ada sesiapa orang kelate yang tahu? I need help!

Selain dari itu, saya perlu juga mencari pakaian baru. Untuk bertandang ke rumah kaum keluarga and of course lah ketika bersama dengan your legal husband. Semuanya mesti yang baru, wangi, cantik dan dot dot dot.

And i still haven't finish yet the Mutiara Perkahwinan. Perlu juga ada ilmu untuk berumahtangga supaya masjid yang bakal dibina berkekalan hingga ke syurga. Rite?


Blog ini akan diprivatekan untuk sementara waktu

Sedih!

Sebab saya sangat sibuk dan mengabaikan blog. Saya memang nak update selalu. Nak jenguk kawan-kawan semua pun kadang-kadang tak sempat. Maafkan saya....

Ok, hari ini saya update sedikit sebanyak persiapan yang telah berjaya dilakukan. Boleh dikatakan 90% dah siap! Ya ka 90%?? Kurang lebih gitulah.

Yang pertamanya borang nikah. Alhamdulillah dah settle! Terima kasih kepada encik tunang yang telah bersusah payah menyegerakan dokumen di pihak beliau. Maka, dengan itu diumumkan. tarikh akad nikah adalah pada 18hb September 2010 jam 10 pagi. Manakala jamuan makan atau kenduri kahwinnya sebagai tanda kesyukuran akan berlangsung pada hari yang sama bermula jam 12 tengah hari hingga 4 petang. Semua blogger dijemput hadir. Kalau you all sudilah kan. Maklumlah majlis saya ringkas saja. Tak ada bersanding, tak da renjis merenjis, silat pulut ka, persembahan koir ka. Yang ada hanyalah dendangan dari Maher Zain. Tak dapat Daniel Zain sebagai photographer, Maher Zain yang penasyid itu pun jadilah! Hehehe...

Yang kedua baju. Alhamdulillah telah selamat dihantar oleh my designer ke rumah. It fits me well. Cuma my nikah dress ni tak lah sarat and gorgeous macam orang lain kut. Just simple but yet sweet. Itu komen my mom and my sis. Therefore, memang boleh dipakai even selepas perkahwinan untuk mana-mana formal event or special macam dinner ke. So, tak da pembaziran di situ. Macam sesetengah orang yang lain they spent a lot to make their gorgeous dress but at the end, they only pakai it once and later on terpaksa let go or sewa kepada orang lain. So, in this case, tak kan berlaku pada saya. Sebab saya akan simpan ke akhir hayat and selagi badan tak mengembang sangat saya still boleh pakai berulang kali. Hehehe....

Katering pun dah tempah, bunga telur dah siap dibuat, rosette pun dah siap, kad dah siap dalam proses nak hantar, door gift pun dah settle, perabot bilik pon dah sampai, bilik pun dah siap kemas tinggal nak menghias je lagi, langsir dah beli, baju untuk close family pun dah ready, photographer dah ada...ermmm apa lagi eh? Pendek kata tunggu masa je lah.

Ini saya tunjuk bunga pahar dan rosette yang telah pun siap dibuat. Yang lain-lain tu akan di pos selepas majlis berlangsung. Oh sebelum saya terlupa, saya terpaksa 'private'kan blog ini untuk tempoh sementara waktu dari 1 September sehinga 25hb September 2010. Sesiapa yang still nak mengikuti blog ini boleh tinggalkan email anda okay. Saya akan invite kawan-kawan.

rossette masa belum pasang pin dan duit.



Siap untuk dipakai!


Bunga dulang dengan tema pink-hijau.



Bunga pahar.

Maaf, kualiti gambar kurang memuaskan!

K pertama sebelum muncul K kedua

Salam,

Bicara yang sama sebagai pembuka kata. Maaf membiarkan laman ini sunyi sepi. Sejujurnya memang nak update sentiasa tapi apakan daya terlalu banyak beban dan tanggungjawab yang perlu terlebih dahulu dilaksana.

Sejurus selepas pulang dari KL tempoh hari jadual saya penuh dengan agenda pembelajaran dan pengajaran. Al maklumlah semester baru telah dibuka. Walaupun hanya memegang satu subjek untuk semester ini tapi masih ada 20 orang pelajar untuk diawasi secara personal dan menjadi penyelia kepada projek tahun akhir. Yang ni memang nak tergelak pun ada. Yalah zaman dulu aku diselia pensyarah tapi kini aku yang menjadi penyelia. Mampukah aku memikul tanggungjawab ini sebaik mungkin? Mudah-mudahan Allah memberi kelapangan.

Selain itu, aku terlibat juga dengan aktiviti kemasyarakatan. Yalah menjadi pendidik itu kan adalah sebahagaian daripada hak masyarakat, bukan sekadar di institusi semata-mata. Ilmu yang ada harus disalurkan kepada ahli masyarakat. Maka, daku terlibat dalam kegiatan seperti kempen kesedaran alam sekitar di sekolah. Bab ni saya sangatlah enjoy ok. Sebabnya alam sekitar memang bidang saya. Yang kedua saya sangat suka bagi talk@public speaking. Mula aje ketaq lutut tapi lepas tu feel goood sampai tak mau lepas mic boleh? Hehehe... Selain itu, saya juga terlibat dalam menganjurkan kursus penanaman cendawan. Haa sesiapa yang berminat boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut. Lain dari itu, saya juga adalah salah seorang komuniti dalam membentuk dan merangka program baru di institusi. Yang ini sangat terbeban ok kerana terpaksa memerah otak untuk buat dan fikir syllabus subjek yang berkaitan di samping menyediakan modul untuk pembelajaran. Bukan itu sahaja, ahli komuniti juga terlibat dalam promosi program baru ini. Maka bulan akan datang saya akan bertambah sibuk. Alahai~

Apa pun, niat kerja untuk mencari rezeki yang halal kerana Allah. Nak jadi darah daging kan. Lagipun memang ini pilihan hati saya. Jadi, walaupun sibuk saya still enjoy. Kepuasan bagi seorang pendidik adalah apabila dia dapat menyampaikan apa yang diketahuinya kepada orang lain sehingga orang lain berjaya mengaplikasinya dalam hidup malah menjadi orang yang berjaya di kemudian hari. So, u all satisfied tak dengan kerjaya u all sekarang? Hehehe...

Owh sebelum saya menutup bicara ingin saya kongsikan kegembiraan saya dengan kawan-kawan. Apakah? Saya baru sahaja bergraduat dengan ijazah SARJANA! Yipeee...Alhamdulillah, finally i did it. Lepas ni doktor falsafah pula ya? Heee.... Ijazah disampaikan oleh YAM Tuanku Permaisuri Agong. Layankan gambar yang tak seberapa ni.....

Bersama bonda tercinta


Bersama bonda dan bakal mertua tercinta



Diriku insan biasa...


TAMAT
(hihihihi)

Banting free yang cantiks

Salam

Saya tahu. Lama gila saya tak update di ruang ini. (Asyik ulang ayat yang sama setiap kali berblogging!)

Last week saya balik KL untuk ambil keputusan result IELTS saya. At the same time tunang terchenta juga turun all the way from KT, driving alone, semata-mata nak shopping barang hantaran kami.

Alhamdulillah semuanya lancar. Dalam masa 2 hari yang tidak keruan itu, kami berjaya mendapatkan semua barang-barang yang kami inginkan. Walaupun saya tau saya banyak monyok masa tu. Maklumlah keadaan sangat stress. Sudahlah shopping waktu tak da sale jadi faham-faham sajalah. Sudahnya saya pilih yang termurah dan termampu beli walaupun hakikatnya saya tak berapa berkenan. Lebih kurang macam shopping paksa pula. Haha... Tapi, takdalah tak berkenan langsung cuma bukanlah sesuatu yang memenuhi citarasa sangat. Overall okaylah..

Keputusan IELTS? Hahaha.... Sangat mendebarkan. Waktu test speaking hari itu saya rasa banyak merapu. Tak tahulah menjawab soalan atau tidak. Waktu writting test pun saya banyak menggoreng. Saya cuma yakin kat listening test saja. Itu pun terlepas dengar 2-3 soalan. Reading test pula ok. Tapi part 3 langsung tak confident sebab tak sempat jawab. I'm a slow reader..Huh.... Apa pun keputusannya alhamdulillah. Saya lulus melebihi sasaran yang KPT tetapkan. Kalau dapat band 6.5 saja saya dah syukur yang amat. Inikan pula 7.5! Alhamdulillah wa syukurillah. At the same time saya dah dapat 2 orang associate professor dari 2 universiti berlainan untuk menjadi supervisor projek phd saya. Again alhamdulillah. Sekarang pening kepala nak pilih yang mana. Sydney or Wollongong? Allah please guide me...

Another update is kad jemputan. Again alhamdulillah semuanya dah siap. Sudah dicetak dan sudah selamat di tanganku walaupun masa tu masih berhutang dengan pihak seri kreatif. Jangan tak tahu ya pihak seri kreatif sangat percaya pada saya. Saya tak pernah membuat sebarang pembayaran deposit kepada mereka. Mereka pula dengan yakin menghantar 1000 kepin kad siap dicetak dengan banting percuma terus ke alamat rumah saya. Walaupun saat itu saya belum membuat sebarang pembayaran. Haha... Tapi, hidup mesti jujur dan amanah. Saya bukan bukan sengaja tak nak bayar. Lusa tu saya terus settle kan. Itu pun tunang terchenta yang bank in kan. Harapkan saya sibuk saja setiap hari. Alahai... Thanx again kepada pihak seri kreatif di atas kepercayaan, servis dan layanan yang sangat bagus. Memang berbaloi-baloi ok. Walaupun campur kos penghantaran kad saya masih berharga kurang dari 40 sen sekeping? Marvelous tak? Haha...

Di bawah ni saya nak pancarkan secara samar banting yang telah diberi percuma dari seri kreatif yang diilhamkan oleh saya dan dipercantikkan lagi oleh pihak mereka. I love it!!!

Walaupun blur-blur tapi saya rasa you all boleh bayang kot. Saya sengaja tak mau letak gambar diri sendiri. Malu! Sebab saya tak mahu masyarakat salah faham. Ingat saya berpeluk mesra dengan tunang sebelum bernikah semata-mata untuk hasilkan banting yang romantik!

Fuhh...kita sambung next time ok. I have to start packing my stuff. now Tomorrow I'm going for camping with students. It's gonna be long weekend in the middle of the jungle. Hate it! Nasib lah badan... Dah la sunday and monday I have morning class. Slide mengajar pun tak siap lagi. Siapa kata jadi lecturer senang?

Kad kahwinku = unik, murah, bajet


Salam all,

Maaf ya, lama tak kemas kini blog. (Cehh bajet macam ramai la sangat yang baca blog saya ni!) Minggu sudah saya sibuk dengan persediaan IELTS. Alhamdulillah semuanya lancar dan minggu ni keputusannya bakal keluar. Waduhh...berdebar-debar rasa hati ini. Orang sekeliling terutamanya my colleague dah sibuk bertanya. Rasa macam ambil SPM pula jadinya. Haihh.... Untuk bloggers yang turut mendoakan, thanx ya! I memang harap sangat akan lulus dengan jayanya...

Actually, saya nak update tentang perabot FAMISTA yang dah sampai last week. Tapi, my sis tak email lagi those pictures so, I tangguhkan dulu entry pasal tu. Banyak benda yang I nak story sebab ada beberapa perkara yang buat saya tidak puas hati. Dan saya tidak berapa suka lagi nak recommend perabot FAMISTA atas beberapa perkara yang saya akan ceritakan kemudian okay?

Orite, tujuan utama update ini dibuat adalah khusus buat girlFriday. Beliau telah bertanya pada saya tentang printing kad kahwin. Dan sebenarnya saya sendiri ada berjanji nak share dengan kalian. So, entry ini adalah untuk semua yang bertanya tentang printing kad kahwin (rujuk sini).

Seperti yang semua sedia maklum, saya telah design kad sendiri dan bercadang untuk cetak saja kad tersebut dengan bajet terendah. Sebelum itu ingin saya tegaskan di sini, saya mengambil keputusan untuk mereka sendiri kad kahwin kerana
1. nak jimat kos
2. kad kahwin yang dijual 30sen ke bawah biasa tak cantik design dia. Macam hampeh. Walaupun saya nak jimat tapi saya pun ada selera tinggi juga.
3. Memang dari dulu lagi saya nak buat sendiri. Supaya ada sentimental value di situ.

Saya telah survey dari banyak syarikat percetakkan. Rata-rata memberi harga quotation yang agak tinggi sehinga mencecah RM 1 sekeping walaupun saya bercadang nak cetak 2000pcs. Mahal ok? Baik saya tempah aje kad 60sen kat pasaran. Design pun dah ok dan jauh lagi murah kan? Tapi sebab saya dah berkeras hati berhajat nak design dan cetak dengan harga yang rendah sekitar 50sen ke bawah maka saya teruskan pencarian juga.

Finally, saya dapat satu vendor ini yang bukan sahaja bukan sahaja harga quotation serendah 50sen ke bawah malah dapat sampul percuma dan juga 2 banting! Malah harga yang ditawarkan buat mata saya terbeliak seketika.... 29 sen sekeping ok! Murahkan? Sangat murah! Ini baru namanya kad bajet!

Tapi, Encik tunang dan mak saya tak setuju pula....adesss... Bukan apa ya kawan-kawan. Kad ni jenis sekeping aje. Front page, jemputan dan belakangnya peta. Mak saya cakap kad bogel togel. Tunang pun tak setuju. Dia kata kad yang saya design kan ada cover which is jenis 2 fold. Yang 29sen saya sebut tu tak ada fold/ lipatan ok. Memang sekeping tu aje.

Sebenarnya tak ada masalah pun sebab pihak mereka salah faham pada awalnya. Mereka ingat saya nak buat jenis yang macam tu walaupun sah-sah design saya jenis lipat 2. Akhirnya mereka beri harga quotation baru iaitu 35sen sekeping. Harga ajelah bertambah sedikit tapi masih lagi bawah bajet saya.

Saya memang sangat puas hati dengan perkhidmatan mereka sebab melayan kerenah saya. Saya rasa ada la dalam 4 ke 5 kali mereka terpaksa edit mengikut citarasa saya. Sangat berterima kasih kepada kesabaran mereka. Dan untuk B2B lain yan bercadang nak design kad sendiri saya sangat recommend kan pihak ini untuk mencetak kad anda.

Mahu tahu siapa? Email saya! Hahaha.....Takdalah, saya tak kejam ok?

Okay, vendor yang saya maksudkan ini adalah pihak Seri Kreatif. Anda boleh lawati laman web mereka dan lihat sendiri. Not bad okay mereka ni. Mereka bercawangan di Melaka tetapi mendapat tempahan dari pelbagai negeri dan rata-rata sangat puas hati dengan khidmat mereka. So, inilah kad bajet yang saya design dan bakal dicetak oleh pihak Seri Kreatif. Ini my own design tapi setelah diedit oleh mereka ada sedikit perubahan tapi masih corak yang sama. Nak tengok final touch kena tunggu bulan puasa nanti la ye!
Cover depan kad.


Bahagian dalam kad.

Design kad saya tak cantik and pro pun sebab saya bukan nya designer ke or art person tapi sangat bermakna buat saya ok :)


Sebelum saya berhenti saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada salah seorang silent reader saya kerana beliaulah yang telah me'recommend'kan kepada saya. Tanpa AnoiHalim tak mungkin saya bertemu dengan vendor ini dan tak mungkin dapat saya kongsikan dengan pembaca lain. Thanks AnoiHalim walaupun saya tak kenal dan tak tahu nama blog beliau tapi sangatlah berterima kasih di atas budi beliau!

Rasanya persoalan girlFriday dan yang lain-lain sudah terjawab kot? Anything just email me ok? I'll be happy to share with you all.

**Bahh...mau tidur sudah so tired dengan pendaftaran pelajar baru. My first lecture note pun tak siap lagi...damn!**

Persiapan kahwin yang slowww

Banyak perkara yang hendak ditulis tapi tak tahu nak mulakan dengan yang mana satu.

Okay, masih ingat lagi door gifts yang saya rancang untuk kasi pada tetamu tu? Satu rombakan kabinet terpaksa dibuat kerana kekurangan kakitangan kerajaan! Huhuhu..... Memang lah saya sangat sedih okay sebab saya memang plan nak bagi kurma cokelat untuk tetamu tapi rasa macam tak ada masa nak buat. Memang boleh beli aje. Tapi saya kan bakal pengantin jimat cermat. Semua benda bajet boleh buat sendiri. Rupa-rupanya semua-semua yang plan nak buat semua tak menjadi kecuali tang kad kahwin. Memang sekarang dah ketemu dengan vendor yang boleh mencetak kad kahwin mengikut design yang telah I kasi. Okay itu cerita next entry! So, pendek cerita kurma cokelat akan ditukar kepada tadaaaa *surprise surprise*@raya Sorry kawan-kawan sajalah I tak nak bagitahu. Takut plan bertukar last minit pula tentu ramai yang kecewa nanti. So for those yang nak tahu dan nak kena la tunggu sehingga 'hari kejadian'!

Malam ni akan naik bas ke KL. Lusa ada test okay. Test apa? International English Language Testing System atau short formnya IELTS. Saya sedikit kecut perut walaupun dah banyak latihan buat tapi saya tak pandai sangat bahasa orang putih ni. Apa pun saya pohon jasa baik kawan-kawan agar doa saya lulus cemerlang okay. Ini lah satu-satunya tiket saya untuk pergi honeymoon sambung belajar ke oversea. So, I really look forward for it. Mudah-mudahan usaha saya selama ini berbaloi....ameen!

Next month sangat full especially hujung minggu. Ada meeting, ada motivation camp untuk student yang below 2.50, ada program UNESCO, ada bengkel entrepreneurship dan yang paling ditunggu-tunggu ialah my master convocation @nariKenapa ditunggu-tunggu? Sebab 3 tahun lebih saya buat research ni. Bukan mudah dan saya almost give up. Nasib baiklah masa tu kenal encik tunang yang banyak bagi saya moral support. (Dulu, saya bajet masa time ni dah kawin. Baru best nak bergambar masa konvo tapi apakan daya DIA yang menentukan....). So, disebabkan kesibukan ni saya tak tahu kat mana nak mencelah nak beli barang hantaran. Yep! barang hantaran satu hapa pun tak beli lagi. Adesss.....

Apa pun, harapnya saya dapat buat test itu dengan baik dan lulus dengan jayanya. Mungkin lepas tu baru tenang dan semangat sedikit nak buat persiapan perkahwinan. Masa terus berlari tapi saya masih berjalan. Sempatkah untuk mengejar masa? Atau perlukan saya mencuri masa? (seperti mana yang saya buat sekarang @sengihnampakgigi )

Let's get back to work everyone!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
abcs