Hantaran Tunang

Ada blogger tanya tunang dulu apa hantarannya, berapa bajetnya? Rasanya tak pernah lagi cerita pasal hal pertunangan kami di sini. So, di kesempatan yang terluang ni saya cerita serba serbi lah yer.

Kami mengikat pertunangan pada 25 September lepas. Dah 5 bulan lebih. Masa tu raya puasa. Buat kecil-kecilan saja di kalangan kaum keluarga terdekat. Jiran pun tak jemput semua. Just jiran depan rumah and sebelah rumah sebab dah macam keluarga. Tapi, ramai yang hadir membuatkan majlis kelihatan seperti besar-besaran. Mungkin sebab saya yang pertama di kalangan adik beradik kot. Kira ramai saudara dah ternanti-nanti agaknya.

Majlis dibuat sebelah malam after maghrib supaya taklah kelihatan sangat rombongan meminang itu yang datangnya jauh nun di pantai timur. Tema warna saya gold. Pun begitu tak adalah khemah bagai atau pun door gift or mini pelamin what so ever yang orang sekarang banyak buat. For me, just make it simple and modest macam orang dulu-dulu. Cuma makanan aje order tapi tukang hidangnya my siblings and cousins.

My outfits for that day pun bukan disewa or ditempah khas dari mana-mana bridal boutique. Sepasang jubah yang my parents belikan sewaktu depa pergi buat haji. Cuma veil aje sewa dekat Floral Havens. Ada 3 set semuanya which cost me RM150. Make ups pula oleh my auntie sendiri for free of course! Memang ada berangan nak pakai khidmat Munie sebab saya suka sentuhannya sangat gorgeous. Dulu for engagement dia charge RM150 aje but now dah naik harga lah since dia pun dah tahap pro gitu kan. Kalau ada rezeki lebih mungkin nak dia waktu wedding nanti. So, nilah dia pakaian saya sewaktu tunang.....simple saja ok!


Untuk hantaran pula saya buat 9 dulang semuanya plus satu ekstra sumbangan saudara. Semuanya buat sendiri dari bunga dip hingga ke bab hias menghias. Ma dan akak saya juga banyak membantu. So check out 'the hantaran'...


Selain itu ada juga buah-buahan, kek lapis sarawak dan perfume sultan which is minyak atar yang dijamin halal lagi suci! Hehe... Yelah kebanyakan perfume sekarang diragui since bukan sahaja ada kandungan alkohol tetapi juga ada lemak *tut* supaya perfume tu tahan lama baunya. So, hati-hati ya kawan-kawan....Jangan sampai terbeli najis pula!


And special thanks for my cousin yang juga seorang freelance photographer for the lovely piccas and tanpa sebarang cas itu...hoho... Banyak lagi gambar aksi *malu-malu kucing* gitu tapi malu lah nak tunjuk pada umum kan. Tapi, gambar dengan dia memang tak ada langsung malah tak jumpa pun masa hari itu. Sedih sih!

Harapannya yang bertanya itu puas hatilah ya...
9 Responses
  1. Zainur Says:

    Oh ya sila klik gambar untuk 'tumbesaran' :)

  2. farahfatihah Says:

    hi zainur....
    wahh sgt cantik la jubah awak...hantaran pun nice!!!

  3. Zainur Says:

    hi farah :) Cantik ekh...biasa2 aje tu...bkn pandai gubah sangat. Anyway TQ ;)

  4. sara Says:

    cantik jubah awak ;)

  5. sara Says:

    owh untuk dewasa sara lum upload lg..nnt klu free jemput la ke kedai sara lg..hehe

  6. Zainur Says:

    Sara, thanx... :) Sangat sayang pd jubah tu..

  7. aDieyZa Says:

    wrna tema samalah.. apapun, hantaran mmg cantik..

  8. Squarecut Ring Says:

    Wah...lebey kurang same ngn my engagement. Theme color gold. No mini pelamin. No makeup artist. No khemah. n no doorgift. LOL. sangat terkejut bace ur entry ni. ^_^ n one more thing..hantaran pon I buat sendiri. lol.

    Oh lagi...attended by only relatives n few jiran kiri kanan je...makann order tp buffet style organized by my dad. lol.

    seriously....cm same.... :P

    Oh btw..nice blog. ^_^

  9. Zainur Says:

    SR, rasanya org mcm kita nie limited edition kot...anyway sgt happy dapay kenal blogger mcm awak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
abcs