Overall Wedd Prep Planner

The previous entry itu adalah di bawah projek sulit nuffnang. I was given a chance via email invitation to advertise about Gatsby Deodorant Street Fair even though I'm certainly sure I'm not one of the 400 lucky bloggers to win the RM 50 credited into the nuffnang account. (Sebab saya lewat reply email ini plus the date line was almost over! Sama case macam contest Dina Halim hari tu ya. Kalau dapat tu memang rezeki lah!) FYI, I'm still a newbie and there's so many things I didn't know about nuffnang thingy...

Okay enough said, now let's get back to the topic!

Tempoh hari masa ke Terengganu berpeluang lah untuk ketemu dengan si belahan jiwa dan keluarganya. Kira makan malam di rumah beliau sekeluarga. Ada la juga berdiskusi sedikit sebanyak tentang pernikahan kami nanti. Rasanya date telah disahkan seperti mana tertera dalam ticker di atas ya! Tak tahu nak kata lama lagi ka atau dah tak lama....

But somehow as a B2B kita kena juga start planning dan survey things. Tapi jangan terlalu asyik membuat survey kerana kelewatan kita membuat tempahan awal mungkin menyebabkan kita gagal mendapatkan perkhidmaant vendor tersebut terutama bagi mereka yang melangsungkan majlis pada waktu cuti sekolah. Itu adalah waktu-waktu yang hot okay!

Bagi sesiapa yang pernah jadi student tentu familiar dengan Gantt Chart. Basically, kita selalu disuruh buat carta Gantt ini untuk merancang perjalanan projek akhir tahun (FYP). So, from the chart we know when we should start doing the lab works, when to discuss, writing and so on. So perkara yang sama juga kita akan apply untuk plan our wedding or engagement day. And below is my Gantt Chart for my W-Day! Jom intai jap!



Carta saya sangat simple yer memandangkan saya buat majlis di rumah saja. Furthermore, saya buat yang wajib-wajib saja. Tapi, kalau majlis kamu besar siap ada jurukepoh juruhebah, pertunjukan silat silap mata dan sebagainya kamu pandai-pandailah add sendiri mengikut kesesuaian majlis kamu nanti.

Jadi dari carta ni saya tahu waktu yang sesuai untuk saya bermula juga waktu sepatutnya hal ini 'settle'. Ini satu guide yang mudah supaya tidak terjadi 'keburuan masa' dan insyaAllah everything goes smooth. Pun begitu harus bersedia untuk perkara-perkara di luar jangkaan seperti tarikh pernikahan dipercepatkan dan sebagainya.

Rasanya ada juga B2B yang lain yang juga buat perincian dan perancangan yang detail macam ini. Apa pun ia sesuatu yang baik untuk dikongsi bersama!

Tapi AWAS! (Siap ada awas lagi tuh...) Kalau kamu seorang yang memang tak pernah boleh ikut plan, suka bertangguh-tangguh dan tak ambil serius maka, Carta Gantt ni tak ada maknanya buat kamu. Yalah buat perancangan tapi semuanya lari, serupa tak payah buat la kan?@tumbuk (Terkena batang hidung saya sendiri). Pun begitu jangan berputus asa. Kadang-kadang sesuatu berlaku di luar kawalan kita. Yalah kita merancang dan Allah jua merancang dan pastinya perancangan Allah jauh lebih baik. Apa pun jangan merancang tanpa usaha itu pasti tak akan membawa sebarang hasil!

Selamat merancang pernikahan dan pertunangan anda. Selamat jua terus merancang hidup dan masa depan anda!@adil
1 Response
  1. aDieyZa Says:

    dear, wedding book zana dh nak penuh.. 200 pages..

    sampai my fmly kata everything ttg tunang n kahwin zana masukkn.. hehehe..

    bil2 pembelian, cth rekaan baju yg berkenan dlm mjlh zana gunting & tmpal dlm wedding book, nama2 vendors, senarai tetamu & atucara mjlis & everything zana masukkan.. hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
abcs