Adamaya: Di sebalik tabir kehidupan


Cehh awal-awal pagi lagi dah berupdate. Al maklumlah hari ini cuti untuk penduduk Kelantan dan Terengganu bagi mereka yang bekerja lah. Biasa-biasa kalau hari kerja pagi tu liat aje nak bangun. Dah solat subuh pun kadang-kadang rasa nak jugak lelap barang seminit dua. Tapi, bila hujung minggu ni ingat nak lelap lah sejam dua sekali terbeliak aje biji mata ni. Sabar ajelah...

Owhh semalam telah berakhirnya cerita Adamaya. Sedih woo rasa. Lepas ni tak boleh lagi nak curi-curi pandang pada Adam yang sweet tu. Memang betul pengakuan Maya yang dia tu buta dan tak tahu nak menilai kasih sayang suami dia. Nasib baik saya dah nak kahwin kalau tak saya rampas Adam dari awak! Haha....

Takderlah...walaupun watak Adam tu baik tapi adabeberapa perkara gak yang saya tak berapa setuju yakni bab-bab bersalaman dengan wanita bukan ajnabi. Bukan sekadar tak patut tapi haram tau hukumnya. Hadis Rasulullah SAW bersabda, “Lebih baik memegang besi yang panas daripada memegang atau meraba perempuan yang bukan istrinya (kalau ia tahu akan berat siksaannya).”

Hadis di atas jelas menunjukkan betapa berat seksanya bersentuhan antara bukan muhrim. Walaupun lelaki atau wanita tersebut kekasih anda atau bakal tunangan anda mahupun tunangan anda sekalipun selagi mereka bukan suami atau isteri anda yang sah! Haram tetap haram.

So for those yang memang dah biasa pegang-pegang tangan or bersentuhan kulit ni, apa kata dari detik ini anda tahan nafsu anda dahulu. Tak lama jer lagi pun sebelum si dia menjadi suami dan isteri anda yang sah. Sebab hukum Tuhan tetap hukum. Anda boleh menghukum saya dengan menyampaikan kebenaran ini tetapi anda tidak bisa menghukum Allah sebaliknya aanda kan menerima hukuman dan seksa yang berat kelak. Saya hanya menyampaikan apa yang baik sahaja.

Dengan menjaga perhubungan, pandangan dan akhlak insyaAllah akan membawa lebih keberkatan kepada rumahtangga anda. Kita selalu nak dan berdoa pada Allah akan kebahgiaan rumahtangga kita. Tetapi, kita tidak pernah mahu mengikut suruhanNya dan meninggalkan laranganNya. Bagaimana Allah mahu mendengar doa-doa kita? Bagaimana kita boleh beroleh keberkatan sedang hidup kita penuh kemaksiatan? Renung-renungkan dan fikir-fikirkan bersama. Mudah-mudahan Allah membuka pintu-pintu hati kita ke arah kebenaran! Ameen ya Rabbal A'lamin.


8 Responses
  1. MaZNi PutERi Says:

    setuju! kalau semuanya disimpan setelah sah bergelar suami isteri, pasti detik itu akan menjadi detik yg terindah yang sangat dinanti-nantikan...

  2. Zainur Says:

    Aaaa ni testimoni dari pengantin baru kita...thanx Mazni... Saya rasa ramai yang xsuka artikel ni sebab sensitif isu but again it is so true sebab ni hukum hakam...

    Untuk Puan Mazni Selamat Penngantin Baru! BarakAllah lakuma wabaraka aleikuma wa jamaa bainakuma fii khair

  3. asna cute Says:

    Alhamdulilah kak.. kitaorang mmg xpenah pegang tgn ke bersentuh kulit ke ape sejak dr couple lg..

    Xsabar peluk nak cium tgn suami asna nti.. ;) *gatai nyea,,, ank sape nie kihkih

  4. Mia-Ina Says:

    setuju kenyataan di atas.

    ramai insan sekarang banyak bersentuhan dgn bf, tunang yg blm jd suaminya yg sah.

    sbnrnya nk dating tu boleh. tp, even kte bergambar pun, kte kena berjaga...sesekali jgn letakkan maruah kte di tapak lelaki.

    Lelaki yg baik akan menjaga maruah wnaita yg bkl menjd isterinya.

    byk komen yg sy dgr sekarang ni

    "ppuan yg byk pgg lelaki,adakah benar ya?,"

    sedih sekali. Maruah tu adalah milik hak mutlak wanita.ia perlu disuburi dgn penjagaan.

    Dalam berdating, kte boleh kluar tapi atas beberapa urusan tertentu. sy x nafikan ble dating ni..mustahil jika anda cuba menafikan tiada nafsu...

    ya,kan?

    krn itulah agama melarang kte...seelok2nya disegerakna kawin agar tdk terjerumus ke arh maksiat.

    sesungguhnya yg terbaik dr allah, selemahnya adalah dr sy.

    sy juga sdg membaiki diri wp menangis air mata ....agar hal2 tersebut dpt dielakkan demi ikatan yg asli..(merasai kenikmatan bersama psgn slps ijab kabul yg sah)

    Cinta pd novel/drama....hanyalah fantasi, realiti kte yg menjiwai dr pandangan Islam sebenar.

  5. MaZNi PutERi Says:

    betul zainur. isu yg sgt sensitif bg sesetengah orang. tp ini realitinya. hukum tetap hukum, tak boleh diubah.
    spt kat mia-ina, lelaki yg baik pasti akn mnjaga maruah bakal isterinya.
    kdg2 sy pelik tu, dpn ibu bapa mereka sendiri mereka b'pegang tgn, b'peluk2. tak dimarah pula.
    nauzubillah, jauhkanlah dari keluarga saya.

  6. Fathiyah Says:

    bravo zainur! sbb post sumthing yg org slalu pandang enteng tgg hukum pegang tgn ni.

    saya pon lps kawen baru pegang tgn suami.hehe.masyallah, tak terungkap betapa manis & indahnya berjln pegang tgn suami bila jln sama2 =)

  7. Zainur Says:

    Asna, memang dah tahap kritikal ni. Memang harus segera berkahwin pun! ;D

    Mia, saya sangat setuju dengan kenyataan Mia :)

    Mazni, saya pun tak faham dengan sikap ibu bapa yang pejam mata terhadap hal dosa. aiihhh...

    Fathiyah, agak2 lepas ni tak ada org nak komen2 blog nie sebab marah kat kenyataan saya. hehehe...tap, again hukum tetap hukum. Paling tidak saya dah menyampaikan. Tepuk dada tanya iman!

  8. siti norfatiha Says:

    good post..

    hope takde orang buat post utk menidakkan hukum yg jelas lagi nyata ni (-_-")

    sadis! bila umat islam mempersoalkan hukum agama yang sesuai sepanjang zaman ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
abcs