1850s at Sovereign Hill, Ballarat, Melbourne

As Salam,

Tahun 2012 sudah menjelma. Meaning that christmas holiday pun dah tamat and I'm back to school again...@ngantuk Seriously, after a long holiday rasa malas bebenar nak ke office kembali. Kalau cuti lagi panjang mungkin dah berkarat otak ni dan mungkin juga selaput kemalasan sudah menebal dalam diri hingga sukar dikikis. Ini pun masih ada saki baki kemalasan. Agaknya tunggu SV sental dengan clorox kot baru extra rajin! Haishh....

Mungkin ramai yang tertunggu kesinambungan yang lepas. Maaflah tuan blog sibuk. Tapi, hari ni tuan blog nak sambung setakat yang mampu. So, kepada yang sudi layan kan saja ya?

------------------------------------------------------------------------------------------------

From Puffing Billy Railway, we continue our journey to Sovereign Hill, Ballarat. I love this place so much. Rasa memang worth it ke sana. This place is like an old town, back in 1850s. Masa ni, tempat ni sangat top dengan perlombongan emas. And at this time juga mereka dah jauh maju dari kita.

Memasuki Sovereign Hill ni macam masuk ke tahun yang lampau. Tempat ni seolah-olah macam museum yang hidup lah. Kita bukan sahaja dapat melihat dengan mata kasar tetapi dapat mengalaminya sendiri. Tempat ni memang wujud suatu tika dulu dan kini dihidupkan kembali. Memang penuh dengan bangunan lama, rumah, kilang, tapak perlombongan dan lain-lain. Even orang-orang kat sini pun dress up macam orang-orang zaman dulu. Me love it so much. Kata orang memang feel lah.

Even kalau you masuk dalam certain shop tu, mereka betul-betul demonstrate macam mana mereka bekerja. Contohnya, ada kilang buat lilin, emas, tembaga dan sebagainya. Mereka bukan sahaja takat proses tapi jual barangan tersebut as cenderahati. memang best! Malas nak cakap banyak-banyak. Sila layankan saja gambar-gambar di bawah ni.


Lepas tuh kami singgah ke muzium emas mereka yang terletak dalam area-area ni juga. Tapi, maaflah tak larat dah nak tempek gambar banyak-banyak. Tapi, seriously memang interesting! Kalau kat Malaysia buat konsep macam ni kan best!

Destinasi kami terakhir sebelum balik adalah ke Spring Lake. Kami berhenti untuk solat dan makan. Kawasan-kawasan park yang tenang macam ni memang sesuai untuk bersolat. Maklumlah masjid dan surau sukar ditemui. Jadi, kena bijak juga mencari lokasi untuk solat. Solat tu kan wajib. Jangan sebab kita nak berjalan solat diabaikan. Apa yang best, haiwan dekat negara mat saleh ni kebanyakan jinak dan senang untuk berkawan. Again, layankanlah gambar-gambar tidak seberapa ni.2 Responses
  1. Chekgu Azrine Says:

    seriously.. lawa sangat!!*jeles*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
abcs