Rupanya sudah 2014....

Aloha!

Dah tahun baru rupanya ya! Sekejap sangat masa berlalu! Tak sangka dah 3 tahun juga kat perantauan. 
Tak sabar nak balik ke tanahair walaupun situasi kat tanahair semakin hari semakin kronik! Macam-macam isu dan masalah yang berat-berat. Rasa ngeri pun ada! Rasa macam peribahasa "Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri" sudah tidak relevan lagi!

Sebenarnya negara aku adalah tempat tinggal yang best. Tanah kita kaya dengan hasil bumi. Tiada pula malapetaka besar seperti gempa bumi, puting beliung, gunung berapi dan sebagainya. TAPI, khalifah yang memerintah negara yang merosakkan segala. Kalaulah negara dipimpin oleh khalifah yang bagus seperti mana zaman kegemilangan Islam dahulu aku rasa Malaysia ni walaupun kecil mesti dipandang hebat dan digeruni. Tapi, pemimpin yang ada banyaknya haprah. Bagi statement macam orang tak mengaji tinggi. Sudahlah banyak songlap harta untuk kekayaan sendiri. Rasuah yang berleluasa. Dan macam-macam hal 'kotor' yang lain. Rakyat juga menderita. Tapi ramai juga yang masih buta. Aku pun tak faham kenapa. 

Aku bukan nak kata aku hebat sangat sebab aku menetap kat negara luar. Tapi, dari negara luar ni lah aku tengok betapa jauh ketinggalannya negara aku. Ketinggalan dari macam-macam segi. Dan walaupun negara yang aku duduk sekarang ni bukan negara Islam tapi lebih Islamik dari negara aku sendiri. Dan aku rasa lebih selamat kat sini dari kat negara aku. Horror dengar macam-macam jenayah dan gejala sosial di negara aku. Haih~ Mudah-mudahan Allah memberi keselamatan kepada keluarga aku di sana. Juga sekalian muslimin dan muslimat. 

Adoi! First entry di tahun baru dah kontroversi! Nak taip hal lain tetiba lain pula jadinya. Heh! Tapi realiti ni kenalah terima walaupun pahit. Okay, enough said! 

Apa pun selamat tahun 2014 walaupun dah hampir 2 bulan berlalu. Alahh apa la sangat dengan tahun baru kan kalau kita masih tetap individu yang lama. Tiada perubahan ke arah kebaikan. Masih juga ditakuk yang lama! Siapa lagi, diri sendiri la tuh.... haih! 

p/s: Tuan blog sibuk sekarang ni. Update mungkin akan jarang-jarang berlaku. Semoga Allah permudahkan jalan kita semua. Aamin!
1 Response
  1. Chekgu Azrine Says:

    Semoga sukses dgn tesis sis ye..chaiyok2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
abcs